Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 20. syyskuuta 2022

HERKKUSIENELLÄ LÄMPÖÄ SEINÄÄN

Kesällä tuttavani pyysi minulta neuvoa seinien värin valinnassa. Hän oli perheineen äskettäin ostanut omakotitalon, jonka seinät olivat valkoiset ja perheen mielestä valjut. Värivalintaan kaivattiin kuitenkin apua.

Perheellä on keittiössä iso taulu, jonka sävyjä haluttiin myös uuteen kotiin. Poimin Tikkurilan värikartan värilastujen avulla taulusta sävyn Herkkusieni (G467). Tuttavani ihastui tähän värisävyyn ja tauluseinä maalattiin sitten Herkkusienellä.

Alla kuva tauluseinästä valkoisena (vasen kuva) ja maalauksen jälkeen  (oikealla). Kuvissa ero ei ole suuren suuri, mutta selvästi on nähtävissä se, kuinka Herkkusieni tuo lämpöä tauluseinään. Sävy ei kuitenkaan ole niin tumma, että se tekisi tilasta tunkkaisen tai ahtaan oloisen. Eron entiseen huomaa kuvista helpoiten, kun katsoo esim. seinän ja katon rajaa tai huoneen nurkkaa, jossa toisella seinällä on värinä valkoinen. 

Perhe oli harkinnut tätä samaa sävyä myös olohuoneeseen, mutta isännän mielestä sävy oli liian "vaaleanpunainen". Tämän sävyn kaveriksi on onneksi löydettävissä paljon kauniita sävyjä. Vähemmän punertava sävy olisi esim. Tikkurilan Ajopuu (V484) tai Mulperi (H484). Näistä sävyistä Mulperi on lähempänä Herkkusientä, mutta ei aivan niin punertava vaan värikartassa selvästi enemmän harmaaseen taittava. Mulperi on tummempi ja sopisi hyvin vaikka tehosteseinälle.
Värien valinta on haastavaa hommaa, sillä värin sävyyn vaikuttaa niin moni asia: valaistus, maalattava pinta, katsoja silmä... Pienillä värilastuilla väri näyttää usein hyvinkin erilaiselta kuin isolla pinnalla. Sen vuoksi kannattaa joko hankkia pieni purkki testimaalia tai ainakin vähän isompia värilastuja, joiden avulla värisävyjä voi mallailla. Näin säästyy pahimmilta yllätyksiltä.

Kivaa viikon jatkoa!

1 kommentti:

Kiva kun vierailit blogissani!