Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 28. maaliskuuta 2022

SAUNASUUNNITELMA

Sain äskettäin valmiiksi saunasuunnitelman 50-luvun rintamiestalotyyppiseen omakotitaloon. Tämän vanhan talon sauna on viimeksi remontoitu 90-luvulla ja omistajat kaipasivat tilaan pintojen päivitystä (laatoituksia lukuun ottamatta, niitä ei haluttu lähteä purkamaan), uutta puukiuasta ja uusia lauteita. Kyseessä oli siten ns. pienemmän budjetin suunnitelma, jossa kaikkea vanhaa ei räjäytetä atomeiksi ja laiteta uusiksi. Pienelläkin muutoksella voi saada tilaan uutta ilmettä.

Alla muutama kuva siitä, millainen sauna on tällä hetkellä. Saunan remontti toteutettaneen kesällä.


Tämä oli mielenkiintoinen suunnittelukohde, koska kyseessä oli nykyaikaisiin sauna- ja pesutiloihin verrattuna matala tila: korkeus lattiasta kattoon on vain 205 cm. Tämä toi mukanaan muutamia haasteita: koska ylälauteen on oltava vähintään 1 m etäisyydellä katosta (suositeltava etäisyys on lähteestä riippuen 1-1,3 m), alalauteet on pakko sijoittaa tavanomaista alemmas. Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että koska suositusten mukaan kiukaan yläpinnan tulisi olla enintään alalauteiden tasolla, ei tilaan voinut hankkia kovin korkeaa kiuasta. Tästä johtuen yläkuvassa kiukaan alla oleva koroke sovittiin purettavaksi. 

Kiukaaksi ehdotin Narvi Kota Kuru 20-kiuasta, joka soveltuu 10-20 kuution kokoiseen saunaan. Tämän kiukaan korkeus on noin 650 cm. Kiukaan yläreuna ylittää siis jonkin verran alalauteiden yläpinnan, mutta on kuitenkin selvästi alempana kuin aiemmin. Tässä kohden jouduin tekemään kompromissin, koska matalampaa kiuasta, jossa olisi tilaan riittävästi tehoja, en löytänyt, eikä laudekorkeutta voi lisätä mikäli ylälauteilla haluaa mahtua istumaan. Oma lukunsa oli löytää myös sopivan kokoinen, kaksitasoinen nousujakkara, käyttäjien toiveen mukaan. Sellainen onneksi löytyi.

Käyttäjien toiveena oli, että vanhat seinä- ja kattopaneelit säilytettäisiin ja ne vain käsiteltäisiin uudelleen. Tämän asian päätin jättää remontin toteuttajan harteille: mikäli paneelit ovat niin hyvässä kunnossa, että ne kannattaa hioa ja käsitellä uudelleen, niin mikäs siinä. Jos kunto on huono, paneelit uusitaan. Ehdotin paneelien käsittelyyn Satu Saunasuojaa: kattoon valkoinen sävy T3073 ja seiniin vaaleanruskea sävy T8021. Lauteet (haapaa) öljytään. Vanha saunanovi vaihdetaan kokolasiseen oveen. Valaistus oli käyttäjien mielestä riittävä, joten ehdotin, että valaisimen paikka jätetään ennalleen ja ainoastaan valaisin vaihdetaan.

Jos kyseessä olisi oma saunani, purkaisin kyllä paneelit pois. Samalla olisi mahdollisuus tarkistaa, mikä on rakenteiden kunto paneelien alla. Kattopaneelin uusimalla saisi myös peittoon kiukaan yläpuolella olevan paneelia vailla olevan kohdan; tarvittaessa kattoon voi laittaa suojapellin, mikäli paloturvallisuus sitä vaatii. Ehdotin käyttäjille myös ikkunan kunnon tarkistamista ja tiivistämistä, sillä ikkunan kohdalla kävi melkoinen veto. 

Alla muutamia 3D-kuvia siitä, miltä sauna tulisi remontin jälkeen näyttämään:


Suunnitelma on aina pelkkä suunnitelma. Se, miten se toteutetaan, osittain vai kokonaan vai eikö ollenkaan, on aivan oma lukunsa. Tilanne voi elää remontin edetessä ja suunnitelmaan voi tulla muutoksia. Vanhoissa taloissa voi vastaan tulla yllätyksiä eikä muutoinkaan aina ole niin sanottu, että se, mikä on paperille suunniteltu, olisi käytännössä toteutettavissa. Käyttäjät itse yhdessä remontin toteuttajan kanssa päättävät viime kädessä toteutukseen liittyvät asiat. Suunnittelija suunnittelee ja rakentaja rakentaa. Näin se menee. Mutta toki toivon, että lopputulos olisi samankaltainen, kuin mitä olen suunnitellut.

Jännityksellä kyllä odotan tämän remontin alkamista ja lopputulosta!

5 kommenttia:

 1. Nuo 3D kuvat ovat kyllä mainioita suunnittelun apuna. Pelkkiä piirustuksia on ainakin meikäläisen tosi vaikea hahmottaa.

  VastaaPoista
 2. Vanhojen kohteiden remontit ovat aina yllätyksellisiä ja haastaviakin, mutta lopputulos yleensä palkitsee huikeasti. Toivottavasti remontti etenee hyvin ja kaunis suunnitelmasi toteutuu. Kaunista kevättä !

  VastaaPoista
 3. Ihanaa sormia syyhyävää puuhaa sinulla ollutkin.
  Suunnittelusi näyttää toimivalta🤗
  Kiva nähdä kuva,kun ovat toteuttaneet projektin valmiiksi.
  Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
 4. Toivottavasti suunnitelmasi toteutuu ja saat aikanaan nähdä ihan livenäkin, millainen saunasta tuli. Kuvat enteilee hyvää lopputulosta.

  VastaaPoista
 5. Ison muutoksen saat aikaan tällä suunnitelmalla. On kyllä edukseen ja lopputulos on varmasti tosi hieno 🙂👍

  VastaaPoista

Kiva kun vierailit blogissani!