Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 1. marraskuuta 2021

VUODENAIKOJEN VÄRIT, osa II: syksy

Suomessa on virallisesti neljä vuodenaikaa, mutta minä jaan syksyn mielessäni kahteen eri osaan: alkusyksyyn (syys-lokakuu) ja loppusyksyyn (loka-marraskuu). En tiedä, onko marraskuu jo virallisesti talvikuukausi, tämä riippunee lämpötiloista, mutta itse miellän sen vielä syksyn kuukaudeksi. Tässä artikkelissa pohdiskelen alku- ja loppusyksyn värimaailmaa.

Alkusyksy on ruskan ja huikean väriloiston aikaa, jos säät suosivat. Erityisesti syyskyy on parhaimmillaan upea ulkoilukuukausi: lämmin, aurinkoinen ja värikäs. Puut hehkuvat keltaisen, punaisen ja ruskean sävyissä, myös maaruska voi olla värikäs, erityisesti Lapissa. Aurinkoisina päivinä taivas on huikaisevan sininen. Viljapellot hehkuvat erilaisissa ruskean ja keltaisen sävyissä, pilvisenä päivänä maisema on harmaampi.
Jos syyskuu on sateinen, kaunis ruska voi jäädä haaveeksi. Viimeistään lokakuussa lehdet alkavat väistämättä putoilla puista ja ruska katoaa. Jäljelle jää likaisen harmaa ja ruskea ankeus, jota kuorruttaa läpitunkematon pimeys. Pakkanen voi aika ajoin tuoda pientä piristystä harmauteen, korkeapaineella taivaan peittävä harmaa rätti saattaa hetkeksi repeytyä ja jos on onnekas, voi nähdä pilkahduksen sinistä taivasta. Aurinkoiset päivät ovat lokakuussa kuitenkin aika harvinaisia.

Vihaan lokakuuta. Vihaan myös marraskuuta, vaikka silloin saadaankin tavallisesti nauttia jo kirpakoista pakkasaamuista ja piristävästä huurrekuorrutuksesta maassa. Värien puolesta marraskuu on kuitenkin yhtä ankea kuin lokakuukin.


Alla on kuvakollaasieni väreistä koostetut väripaletit, alkusyksylle omansa ja loppusyksylle omansa. Siniset, vihreät, ruskeat ja harmaat sävyt ovat alkusyksyn päävärejä. Mukaan mahtuu myös ripaus violettiin taipuvia sävyjä sekä punaista. 


Alkusyksyn väripaletissa on paljon värejä, joista pidän, ja jotka sointuvat kauniisti yhteen. Toisaalta värien runsaus on aika pakahduttavaa enkä itse ainakaan haluaisi sisustuksessa tuoda koko tätä väripalettia esille, vaan poimisin sieltä 3-5 toisiinsa sointuvaa tai toisiaan korostavaa väriä ja käyttäisin niitä.

Loppusyksyn väripaletti onkin sitten jo toisenlainen. Maisemaa värittävät siniset, ruskeat ja harmaat, punaiset ja keltaiset puuttuvat. Sävyt ovat selvästi hillitympiä kuin alkusyksyn paletissa. Yleisilme on harmoninen, kaikkea muuta kuin räikeä ja värikäs. Jokin yksittäinen väripilkku saattaa vielä mahtua mukaan, mutta yleisilme on hyvin harmaa- ja sinivoittoinen. Onko tämä nyt sitä paljon puhuttua skandinaavista värimaailmaa, vai onko se löydettävissä aidoimmillaan vasta talven sävyistä? Sinisen sävyt ovat mielestäni kauniita ja paletin värit sointuvat kauniisti toisiinsa. Itse kaipaisin ehkä kuitenkin hieman enemmän väriä tähän väripalettiin. Ripaus murrettua keltaista voisi esimerkiksi tuoda piristystä ja korostaisi kauniisti sekä sinisiä että harmaita sävyjä. Myös valkoinen toisi kivaa kontrastia näille hillityille sävyille.

Olen värien ystävä, mutta kyllä tämä loppusyksyn väripaletti kuitenkin, yllättävää kyllä, miellyttää silmääni enemmän kuin tuo alkusyksyn väri-ilotulitus. Tämä on aika hämmentävä huomio. Alkusyksyn paletissa värejä on ikään kuin liikaa ja ne ovat kovin voimakkaita. Loppusyksyn sävyjen kanssa niistä voisi saada kuitenkin hyvinkin kauniita yhdistelmiä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun vierailit blogissani!