Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 17. elokuuta 2023

KUN TOIMINTAKYKY ALENEE...

...ei aiemmin toimiva sisustus välttämättä enää palvelekaan asukasta. Näin voi käydä esimerkiksi vanhuuden ja/tai sairauden saadessa yliotteen. 

Oma läheiseni on yli 90-vuotias, keuhkosyöpää ja sydämen vajaatoimintaa sairastava heikkonäköinen nainen. Aiemmin omatoimisen ihmisen toimintakyky on nyt elinvuosien ja sairauksien vuoksi alentunut ja niinpä suunnittelin ex tempore hänen kotiinsa uuden järjestyksen. Ideana oli muuttaa irtokalusteiden järjestystä siten, että keittiöön ja WC- ja pesutiloihin on vuoteesta mahdollisimman lyhyt matka; kävely tuottaa potilaalle vaikeuksia hengitysvajeen vuoksi.

Kerrostalokolmiosta, jonka jokainen huone oli aikaisemmin ollut hyötykäytössä, otettiin nyt tehokäyttöön keittiön ja WC:n läheisyydessä sijaitseva olohuone. Olohuoneesta siirrettiin makuuhuoneisiin sohva, pyörivä nojatuoli, lattiavalaisin ja sohvapöytä (kuvassa). TV ja TV:n vieressä oleva kirjahylly saivat jäädä paikoilleen, samoin TV:n edessä ollut keinutuoli.

Sohvan paikalle tuotiin seniorisänky, jossa on nousutuki ja hygieniasuojattu patja. Sängyn vierelle mahtuivat yöpöydät ja sängyn läheisyyteen saatiin myös portatiivi, jota läheiseni käyttää silloin, kun voimat eivät riitä kulkea WC-tiloihin saakka. Maton paikkaa vaihdettiin.Hyviä päivinä ikäihminen voi istua ikkunanurkkaukseen sijoitetussa nojatuolissa, jossa on koroke helpottamassa ylösnousemista. Olohuoneeseen jätettiin myös pari muuta istuinta, jotka palvelevat vierailijoita.


Vaikka ihminen olisi sairas tai vanha, ei se, miltä koti näyttää, ole yhdentekevää. Läheiselleni oli tärkeää saada yöpöydille tietyt liinat ja olohuoneeseen jääville pikkupöydille tietyt esineet. Koska läheiseni näkee heikosti, tulee tavaroiden (esim. lääkkeet ja puhelin) olla yöpöydille tietyssä järjestyksessä ja helposti saavutettavissa. 

Uusi järjestys on helpottanut läheiseni kotona oloa huomattavasti. Eikä muutos maksanut mitään, vain huonekalujen siirtämisen vaivan! Jatkoa ajatellen on mahdollista hankkia apuvälinelainaamosta pyörillä varustettu vuodepöytä, jotta asuja voi ruokailla nousematta sängystä pois. Toistaiseksi läheiseni on ruokaillut keittiössä tai käyttänyt rollaattorin tasoa pöytänä. 

Tämänkin tyyppisen muutoksen suunnittelu on osa sisustussuunnittelijan työtä. Olen asiakkaitani varten, etsimässä juuri sinulle sopivia ratkaisua sinun kotiisi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun vierailit blogissani!