Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 17. maaliskuuta 2022

ALLERGIAYSTÄVÄLLINEN SISUSTAMINEN

Hyvä sisäilma on tärkeää kaikille, mutta erityisesti hengityselinsairauksia, esimerkiksi (pöly)allergioita ja astmaa, poteville: hengitysilman tulisi olla mahdollisimman puhdasta ja pölytöntä. Myöskään voimakkaat tuoksut (aromaattiset öljyt, tuoksukynttilät, voimakkaasti hajustetut pesuaineet ym.) eivät välttämättä sovi allergiakotiin. Sisustusesineistä löytyy onneksi myös tuoksuttomia vaihtoehtoja.

Tavarat paikoilleen ja kiertoon! Oikeantyyppisellä sisustamisella voidaan merkittävästi vaikuttaa kodin allergiaystävällisyyteen. Ensimmäinen askel pölyttömämpään kotiin on miettiä, onko kodissa liikaa tavaraa. Mitä enemmän on tavaraa, sitä hankalampaa on löytää kaikelle säilytystilaa. Kun säilytystilat täyttyvät, tavaraa alkaa kertyä tasoille, huonekalujen päälle ja lattioille. Tämä puolestaan vaikeuttaa siivousta. Jos siivous on tavarapaljouden vuoksi vaikeaa, siivouskerrat voivat harventua. Kotiin alkaa tavaran lisäksi kertyä likaa ja pölyä. (kuvat: Pixabay)


Pölyyn sitoutuu monenlaisia sisä- ja ulkoilman epäpuhtauksia: mikrobeja ja niiden itiöitä, siitepölyä, nokihiukkasia… Nämä kaikki voivat hankaloittaa allergisen ja astmaatikon elämää oireilua lisäämällä.

Jos siis haluat pölyttömämmän kodin, aloita siitä, että etsit tavaroille järkevää säilytystilaa ja laitat ylimääräisen tavaran kiertoon! Tavarat olisi hyvä säilyttää ovin varustetuissa kaapeissa, joko hyllyillä, hengareissa tai vaikkapa ulosvedettävissä koreissa. Säilytysjärjestelmiä on tarjolla monentyyppisiä. Jos kaappitila ei riitä, voi avuksi ottaa kannellisia laatikoita, joita nykyään löytyy monenlaiseen makuun. Kauniit laatikot voivat olla hauska sisustuselementti esimerkiksi lastenhuoneessa. Koriste- tai keräilyesineille voi hankkia lasivitriinin ja valokuvat voi kehystää seinälle tauluiksi. Avohyllyjä en suosittele allergiakotiin, niin muodikkaita kuin ne nykyään ovatkin esimerkiksi keittiöissä.

Tekstiilit ja kalusteet. Tekstiileistä irtoaa paljon pölyä. Makuuhuone on, kokemukseni mukaan, kodin pölyisin huone, vaikka nimenomaan makuuhuoneessa pitäisi satsata hyvään sisäilmaan. Allergiakotiin tulisikin valita mahdollisimman vähän pölyäviä tekstiilejä, erityisesti makuuhuoneeseen, ja pitää sänky pedattuna päivisin. Vuodevaatteiksi kannattaa valita tuotteita, jotka ovat Allergia- ja astmaliiton suosittelemia. Lakanoiden mankelointi/silitys vähentää niistä irtoavan pölyn määrää. Tyyny on hyvä vaihtaa 1-2 vuoden välein ja peitot ja patjat suositusten mukaisesti.

Paljon pölyä kerääviä samettikankaita en suosittele allergiakotiin. Myös ryijyjen, torkkupeittojen ja liinojen määrä olisi hyvä pitää maltillisena, koska ne sekä keräävät pölyä että voivat tuottaa sitä, materiaalista riippuen. Jos sisustustekstiilejä haluaa käyttää runsaasti, kannattaa valita sileäpintaisia, helposti imuroitavia ja puisteltavia materiaaleja, esimerkiksi puuvillaa, sintsiä tai polyesteriä. Paksujen nukkamattojen sijaan voi valita laadukkaan villamaton tai tiukkaan kudotun puuvilla- tai silkkimaton. Myös paperinarumatot ovat hyvä vaihtoehto. Huonekaluista esimerkiksi nahkasohva on helpompi pitää puhtaana ja pölyttömänä kuin kangassohva. Sileät kaapinovet ja väliovet keräävät vähemmän pölyä ja ovat helpommin pyyhittävissä, kuin uritetut ja koristeelliset. Myös irtokalusteiden kanssa on säilytettävä maltti, tiloja ei kannata kalustaa liian täyteen, koska liian täyteen ahdettu tila on vaikeasti siivottava sekä usein epäkäytännöllinen ja jopa turvatonkin, jos kulkureitit jäävät liian ahtaiksi. Ammattitaitoinen sisustussuunnittelija on oiva apu myös irtokalusteiden sijoittelua suunniteltaessa! (kuvat: Pixabay)


Pintamateriaalit. Kaikissa asunnoissa ei ole mahdollista itse vaikuttaa pintamateriaaleihin, mutta jos se on mahdollista, kannattaa pintakäsittelyssä suosia M1-merkittyjä tuotteita. M1-luokitus asettaa raja-arvot materiaalien ja kalusteiden orgaanisten haihtuvien yhdisteiden (VOC), formaldehydin ja ammoniakin päästöille. Näiden lisäksi arvioidaan tuotteen hajun hyväksyttävyys. M1-merkintä siis tarkoittaa, että tuote on vähäpäästöinen M1-vaatimusten mukaisesti eikä haise.  Kokolattiamatto ei mielestäni kuulu allergiakotiin. Lisätietoja rakennusmateriaaleista ja allergiasta löytyy mm. Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry:n sivuilta.

Viherkasvit. Viherkasvit ovat kaunis sisustuselementti. Yleisesti ottaen allergiakotiin ei suositella viherkasveja. Ihmiset ovat kuitenkin yksilöitä, joten ei allergian tai astman vuoksi tarvitse välttämättä luopua kasveista. Tarjolla olevasta, laajasta kasvivalikoimasta voi hyvinkin löytyä kasveja, jotka eivät lisää oireilua. Mikäli kukkamulta aiheuttaa oireilua, voi valita kasveja, joille sopii toisentyyppinen kasvualusta. (kuva: Outi Tolvanen)


Muutama sana myös siivouksesta, vaikka se ei sisustamiseen suoranaisesti liitykään. Markkinoilla on runsaasti erilaisia tuotevaihtoehtoja ja välineitä siivoukseen. Allergiakotiin suosittelen omasta kokemuksestani tuoksuttomia tai vain miedosti tuoksuvia pesuaineita. Desinfioivia aineita ei tarvita kuin korkeintaan WC-pöntön puhdistuksessa – tarvitseeko senkään olla steriili? Jos lika ei pääse pinttymään, pintojen puhdistukseen voi hyvin riittää imurointi ja pyyhintä nihkeällä mikrokuituliinalla. Vuodevaatteiden ja mattojen tuuletus on hyvä tehdä talvella, pakkassäässä. Keväällä ja kesällähän riesana ovat katu- ja siitepöly, syksy puolestaan on homeitiöiden kulta-aikaa. Jos ulkoilman hiukkasista huolimatta haluaa viedä matot ulos kesäisinkin, kannattaa matot viedä sisälle heti tamppauksen jälkeen eikä jättää niitä ulos pölyyntymään ja kostumaan. (kuva: Pixabay & Canva.com)

Elänkö itse, kuten opetan? Vastaus on, että en, vaikka yritystä onkin! Suutarin lapsella ei ole kenkiä, tässäkään asiassa. Mutta tavoitteena on meilläkin pölyttömämpi ja astmaystävällisempi koti ja ajan kanssa ehkä pääsenkin tavoitteeseeni. Varsinkin keväällä, katu- ja siitepölyaikana, siivouksen tärkeä merkitys korostuu meilläkin astmaoireiden lisääntyessä.

Muuta kysyttävää? Vastaan mielelläni aiheeseen liittyviin kysymyksiin oman ammattitaitoni ja koulutukseni puitteissa! 


3 kommenttia:

  1. Olipas kattava postaus, kiitos. Pölyallergikkona tulaa pidettyä tavarat poissa kotoa, tai oikeastaan en vain oel materiakiintynyt, en arvosta tavaraa, en kerää sitä. Krääsäää kylläkin;DD TAvaroilla pitää olla tiukka funktio tai sitten täysin vapaa siitä.
    OK-talossa kun asuu ja ei ole koneilmastointia niin pölyä kertyy jostain syytä enempi, saa olla imuroimassa useammin kuin kerrostalossa. Ja kun iso tie lähellä niin sitä kiertävää pölyä kertyy.

    VastaaPoista
  2. Ulkoilma on kyllä merkittävä pölynlähde myös sisätiloissa. Asuin kymmeniä vuosia sitten hetken aikaa keskustassa ja siellä huomasi selkeästi sen, kuinka paljon nokea ja muuta likaa ulkoa päätyy sisätiloihin pelkästään liikenteen vaikutuksesta.

    VastaaPoista
  3. Kiitos, postauksesi antoi paljon ajattelemisen aihetta, vaikka meillä ei pölyallergikkoja olekaan.

    VastaaPoista

Kiva kun vierailit blogissani!