Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 7. helmikuuta 2022

VIHERKASVIT UUSIIN MULTIIN

Viherkasvit ovat loistava sisustuselementti, mutta vain, jos ne voivat hyvin. Omista huonekasveistani osa oli päätynyt aika kurjaan kuntoon. Tähän on monia syitä: talven pimeys, huoneilman kuivuus, epäsäännöllinen kastelu... Tyttäreni ylioppilaslahjaksi saama jouluruusu oli myös selvästi kärsinyt kuljetuksesta ja saanut kylmää. 

Käytin lauantaipäivän kasvien pelastustoimiin. Istutin jouluruusun uuteen multaan ja karsin kuivuneet osat pois. Jälkeenpäin sain tietää, että jouluruusu pitäisi altakastelusta, no, nyt kukka ei ole sellaisessa ruukussa, että se onnistuisi - eli luultavasti joudun istuttamaan sen vielä uudelleen. Katsotaan... Äidiltä kesällä saamani kirjopeipin istutin myös uuteen multaan ja parempaan ruukkuun. Viime vuona kesäkukkana toiminut kirjopeippini kupsahti, tänä vuonna olen näköjään osannut hoitaa sitä hieman paremmin. Välillä tosin kastelin sitä selkeästi aivan liikaa!

Muutamia vuosia sitten saamani tulilatva (oletan, että kyseessä on tulilatva) oli kasvattanut puolimetrisen haaran. Katkaisin sen ja laitoin vesilasiin juurtumaan. Jäljelle jääneen kasvin istutin uuteen ruukkuun, koska juurakko näytti hyvin puskevan uutta kasvustoa. 

Nuupahtaneimmat viherkasvit nostin keittiön pöydälle, jossa ne saavat hyvin valoa:


Olohuoneeseen noin vuosi sitten ostamani viirivehka oli kasvanut valtavasti. Juurakko hajosi helposti kolmeen eri osaan ja nyt minulla on siis kolme pientä viirivehkaa kasvamassa. Yksi jäi olohuoneeseen, loput nostin eteisen arkun päälle, jossa useimmat kasveistani ovat viihtyneet erinomaisesti. Tuo eteisen nurkkahan on viileämpi paikka kuin esim. olo- ja makuuhuoneemme, vanhassa talossa kun ollaan. Ehkä se on yksi syy siihen, miksi kasvit viihtyvät siellä. Valoakin tulee kahdesta ikkunasta.

 
Otin käyttöön myös vanhan saviruukun, jonka erään käsityölehden inspiroimana koristelin öljyväreillä noin kolmisenkymmentä vuotta sitten. Ihmeen hyvin koristelut ovat ruukussa kestäneet, vain pieniä kosteuden aiheuttamia vaurioita näkyy paikka paikoin.


Ja koska ruukkujen tuunaaminen ja yleensäkin kaikenlainen näpertely on isompia sisustusprojekteja odotellessa niin kivaa, koristelin vielä yhden saviruukun paperisilpulla liimalakka-tekniikkaa käyttäen...


Tähän ruukkuun istutan tuon juurtumaan laittamani tulilatvan, ellen muuta keksi. Ruukku on tosin lakattava vielä ensin, jotta koristelu varmasti kestää.

Nyt vain odotellaan ja seurataan, miten kasvit viihtyvät uusissa ruukuissaan. Ruukkujen suhteen on menty nyt kirpparimeiningillä, yhtään uutta en ostanut, vaan kaivelin vintiltä ja ulkovarastosta ja otin käyttöön, mitä käsiini sain. Vanhaan taloon sopii hyvin kerroksellisuus ja eriparisuus.

Myös jääkaapissa minulla on yksi istutusprojekti menossa... Mutta siitä lisää myöhemmin. Mukavaa viikkoa kaikille!

3 kommenttia:

  1. Tykkään tosi paljon tuosta alimmaisesta ruukusta. Se on hieno!

    VastaaPoista
  2. Ihanat ruukut ja kasvit.
    Sinulla myös niin samaa puuhaa kuin täälläkin.
    Viherkasvien kevät energiaa💚

    VastaaPoista
  3. Kivan näköinen paperisilpulla koristeltu ruukku! Ja kasvit näyttää nauttivan huolenpidostasi.

    VastaaPoista

Kiva kun vierailit blogissani!