Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 26. tammikuuta 2022

VANHAN TALON ETEINEN

Syksyllä 2020 pääsin viimein eroon eteisen vanhoista kalusteista: pyökinvärisestä vaatekaapista sekä kirsikanvärisestä lipastosta. Kalusteet palvelivat hyvin aikansa, mutta kalusteiden toisiinsa sopimattomat värit alkoivat vuosien kuluessa tympäistä.

Ennen uusien kalusteiden hankintaa oli päästävä eroon vanhoista. Vaatekaappi päätyi Maestron sukulaistytön kotiin ja lipaston kiikutimme mökille aittaan, jossa se toimii säilytyskalusteena. Myös eteiseen sijoitettu, hiekkaisia kenkiä täynnä oleva kenkäteline sai kyytiä: siirsin sen kellariin, jossa se ei ole niin näkösällä kuin eteisessä. Kenkätelineen tilalle rakentui vihernurkkaus, jota olen jo blogissani esitellytkin. Ainoa esine, jonka heitimme pois, oli koirien järsimä paperinkeräyslaatikko.

Olisin halunnut eteiseen vanhan kokopuisen talonpoikaiskaapin tai vastaavan, mutta en löytänyt pieneen tilaan sopivaa kalustetta järkevään hintaan. Päädyimme ostamaan uudet kalusteet Jyskistä. Vaatekaapin ovet jouduimme tilaamaan uudelleen kahteen kertaan, sillä sekä ensimmäiset että toiset ovet olivat kuljetuksessa vaurioituneet. Kolmas kerta toden sanoi ja saimme kaappiin ehjät ovet. Ovihässäkkää lukuun ottamatta olemme olleet kalusteisiin tyytyväisiä, hinta-laatu-suhde on kohdallaan.

Uudet kalusteet ovat pienempiä kuin edeltäjänsä, joka toi eteiseen lisää väljyyttä. Erityisesti pidän tuosta senkistä, sen päälle voi rakentaa ja vaihdella asetelmia vuodenaikojen ja oman fiiliksen mukaan, tilaa on. Olen hyvin ihastunut myös vihernurkkauksessa olevaan SA-kaupasta ostettuun arkkuun sekä äidiltä saamaani tauluun. 


Kalusteiden uusimisen lisäksi ei eteisessä muuta remontin tarvetta ole aivan äskettäin ollut. Eteinen ja tuulikaappi on pintaremontoitu v. 2014 ja maalipinnat olivat tämän remontin jäljiltä vielä kohtuullisen siistit.  Ennen tätä v. 2014 remonttia tuulikaapin seinät olivat samaa keltaista kuin kellarin portaikko, josta olen kertonut aiemmin. Lisäksi tuulikaapin ja eteisen erotti toisistaan ovi, josta oli sekä hyötyä että haittaa. Hyötyä ovesta oli siksi, että ulko-ovi oli mahdollista avata ilman että koirat tunkivat kuononsa samaan ovenrakoon. Meillä oli tuolloin kaksi isoa koiraa, joita moni ovelle tulija aluksi pelästyi, sen vuoksi yleensä jätimme koirat eteiseen ja suljimme tuulikaapin oven takanamme, kun menimme avaamaan ovea.

Ovesta oli kuitenkin myös haittaa, sillä se vei auki ollessaan tilaa. Remontin yhteydessä ovi päätettiin poistaa. Samalla poistimme eteistiloista oven, josta oli kulku kellarin portaikkoon ja vaihdoimme WC:n oven valkoiseen. Ovien poistaminen toi eteiseen lisää käytännöllisyyttä ja tilaa.

Remontin yhteydessä eteisen seinät maalattiin uudelleen samalla sävyllä, jolla ne oli aiemmin maalattu (Tikkurilan parmesaani). Tuulikaapin seinät maalattiin samalla vihreällä, mitä olemme käyttäneet keittiössämme. Myös lattia on samaa materiaalia (vinyylikorkki), mitä laitoimme keittiöön.

Tässä vaiheessa on sanottava, että vinyylikorkki EI ole paras mahdollinen materiaali tuulikaappiin, sillä lattialle kertyvä hiekka kuluttaa pinnan nopeasti ikävän näköiseksi. Edes matto ei ole riittävä suojaamaan lattiaa. Lattia meneekin jossain vaiheessa vaihtoon. Ulko-oven olemme jo vaihtaneet noin kolme vuotta sitten tiiviimpään.

Vanhassa talossa riittää remonttia. Eteinen on tällä hetkellä mukavassa kunnossa, mutta tulevaisuudessa häämöttää jo seinien maalaus ja lattiapintojen uusiminen.


7 kommenttia:

 1. Niinhän se on, että remonttia riittää. Vähän kerrallaan kun etenee, niin melkein kaikki hoituu jossain vaiheessa. Eteisestä tuli raikkaan näköinen.
  Ja miten upea tuo hevostaulu! Olet taiteilija!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onhan noita pastelli- ja akryyliväritöitä tullut tehtyä vuosien mittaan. Osa onnistuu, osa ei. Tuosta hevostaulusta kyllä itsekin tykkään.

   Poista
 2. Låhdin piipahtamaan tänne blogiisi ja päädyin eteiseenne. Ja sieltähän löytyi tuttu Hervon taulu. Meillä samanmoinen eteisen portaikossa. On minun kotoani lähtöisin ja sille on jo ennakkoperintövaraus tehty, sillä se on niin mielenkiintoinen kaikkinensa. Montakohan vedosta siitä on otettu ja missähän lie alkuperäinen? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääpä ihan katsoa, monesko vedos tuo meillä oleva taulu on... Kiinnostavaa olisi kyllä tietää, missä on alkuperäinen työ ja muutenkin olisi jännä kuulla tuon työn taustoista. Se on jotenkin niin pysäyttävä, vanhuus ja lapsuus siinä rinnakkain, käsi kädessä.

   Poista
 3. Ihana viihtyisä eteinen ja kauniit kaapistot/lipasto. Ihana sisustaa vuodenaikojen mukaan lipaston päälle.
  Kauniit kuvat❤
  Iloa viikkoosi!

  VastaaPoista
 4. Tosi ihanat ja kodikkaat kalusteet löysit eteiseen. Pidän kauniista puun väristä. Mekin asumme vanhassa talossa, vuodelta 1954, joten täälläkin remonttia riittää. Koronavuonna 2020 teimme kovasti remonttia, nyt on kiva oleilla myös yläkerrassa, joka oli aivan kamalassa kunnossa. Kiitos visiitistä blogiini, mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista

Kiva kun vierailit blogissani!