Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 27. syyskuuta 2021

VANHAN TALON KOMPAKTI KEITTIÖ

Asun perheeni kanssa v. 1954 rakennetussa rintamamiestalossa. Kun ostimme talomme vuonna 1993, se oli alkuperäisessä kunnossa, pinkopahveineen päivineen. Vuosien varrella olemme peruskorjanneet taloa pikkuhiljaa kellarista kattoon. Tuorein uudistus on ollut lämmitysjärjestelmän vaihto öljylämmityksestä maalämpöön muutamia vuosia sitten.

Talomme pieni keittiö on remontoitu kahdesti, ensimmäisen kerran 90-luvulla ja toisen kerran noin kahdeksan vuotta sitten. Ensimmäinen remontti tehtiin mahdollisimman edullisin materiaalein, toiseen remonttiin oli mahdollista satsata hieman enemmän ja laittaa keittiö oikeasti sellaiseksi, kuin halusimme. Molemmat remontit suunnittelimme ja toteutimme itse.

Keittiössä oli alun perin maalattu puulattia ja on edelleenkin, mutta piilossa. Ensimmäisen remontin yhteydessä huonokuntoinen lattia siistittiin muovimatolla, toisen remontin yhteydessä kulahtanut muovimatto vaihdettiin vinyylikorkkiin. Harkitsimme myös puulattian hiontaa ja maalausta, mutta lattia oli sen verran huonokuntoinen, että vinyylikorkki vei voiton. Tähän ratkaisuun olemme olleet tyytyväisiä. Lattia on edelleen hyvässä kunnossa ja on kestänyt niin koirien tepsuttelun kuin myös vesiroiskeet, joita keittiössä aika ajoin lattiallekin päätyy. Vinyylikorkki on ollut jalan alla pehmeä ja lämmin materiaali, joten voin lämpimästi suositella sen käyttöä keittiössä!

Likaisen kellertävät seinät maalattiin vaaleanvihreiksi. Tämä väri varmasti jakaa mielipiteitä, mutta meitä se miellyttää. Katosta purettiin pois 90-luvulla asennettu kipsilevy ja tilalle laitettiin valkoista kattopaneelia, josta pidän erityisen paljon! Keittiön kaapistot hankittiin Petra-keittiöiden valikoimasta. Vaikka keittiö on pieni, halusimme ehdottomasti tummat kaapit, koska ne sopivat siihen tunnelmaan, jota kotiimme sisustuksella haemme. Vanha tiskiallas korvattiin mustalla komposiittialtaalla. Koska astiat pestään pääosin koneella, katsoimme yhden altaan riittävän ja hyvin on sillä pärjätty. Keittiön tasot ovat puuta ja ne on käsitelty eebenpuun värisellä puuvahalla.

Uusimme remontin yhteydessä myös kaikki kodinkoneet, lukuun ottamatta jääkaappia, joka oli tuolloin vielä uudehko ja toimiva. Jääkaappi toimii edelleen moitteettomasti, mutta sen jälkeen, kun se ”kärähtää”, vaihdamme tilalle rosterinvärisen jääkaapin. Toistaiseksi saa tuo valkoinen kelvata. Induktioliesi on ollut hyvä valinta, samoin lattiatasoa korkeammalla oleva uuni. Astianpesukoneen olemme joutuneet uusimaan remontin jälkeen, sillä uuteen keittiöön hankittu uusi astianpesukone ei valitettavasti toiminut kuin pari vuotta. Sen jälkeen se alkoi puskea vettä pihalle, eikä sitä tietenkään sitten voinut enää käyttää.
Vaikka remontista on jo aikaa, keittiö tuntuu edelleen uudelta ja miellyttää silmää. Jos jotain muuttaisin, niin kaakeloinnin nostaisin lieden kohdalta ylemmäs, sillä liesituuletin valuttaa aika ajoin ikävästi rasvaa seinälle ja rasva on jättänyt muutamia ikäviä jälkiä maalipintaan. Kaakeloinnin nosto on onneksi vielä mahdollista ilman, että kaakelit on uusittava kokonaan, sillä meillä pitäisi olla keittiöön hankittuja kaakeleita vielä pieni määrä varastossa.

Toinen asia, jonka ehkä muuttaisin, olisi työtasojen väri. Jos nyt saisin valita, jättäisin tammiset puutasot puunvärisiksi ja käsittelisin ne öljyllä samaan tapaan kuin teimme kesämökillämme. Työtasojen uusiminenkin on onneksi mahdollista, jos tummat tasot alkavat toden teolla ärsyttää.

Muutamien seinälle asennettujen pistorasioiden paikkaa vaihtaisin myös, erityisesti yksi pistorasia töröttää rumasti keskellä seinää… Sähkömies oli liian nopea, en ehtinyt sanoa sanaani rasian paikasta, ennen kuin oli myöhäistä. Olen peittänyt rasian pienellä laatikostolla, niin paljon se silmääni häiritsi.

Uusien talojen keittiöihin verrattuna keittiömme on pieni, tai sanotaanko että kompakti. Se ei kuitenkaan häiritse. Laitamme kotona ruokaa, mutta emme ole himokokkaajia, eikä meillä käy kovin usein vieraita. Keittiö on riittänyt hyvin viisihenkisen perheen tarpeisiin, vaikka meillä on ollut aina 1-2 koiraakin jaloissa pyörimässä. Vasta viime vuosina, kun lapset ovat kasvaneet, on aika ajoin kuulunut pientä nurinaa keittiön ahtaudesta. Kun lapset lentävät pesästä, on keittiö aivan riittävä kahdelle aikuiselle ja pienelle koiralle, varsinkin, jos kuudelle tarkoitetun ruokaryhmän siirtää vaikkapa olohuoneeseen ja laittaa keittiöön pienemmän.

Mahdollisuuksia on, pienessäkin keittiössä!


7 kommenttia:

 1. Todella mielenkiintoista lukea ja katsella sinun sisustusratkaisuja. Meillähän oli rakennusliikr HMV_Talot OY. Vuosi sitten mieheni myi siitä osuutensa meidän pojalle ja hän rakentaa nyt yksin. Tosin mieheni yhä käy silloin tällöin auttamassa pahemmissa kohdissa missä apua eniten tarvii. Kun mennään jonnekin ystävän luo jolla on uusi,niin miehenimuistutaa,että muista nytkehua jotain kohtaa. Jos vaan suinkin niin yritän . minä katselen ja ajattelen tuon laatan laitoin siihen ja siihen taloon ja tapetit sinne ja sinne. Olen nähnyt niin paljon uusia asuntoja,joten ei niitä jaks niin katsella. joskus toki joku hieno yksitiskohta jää kaunii meleeni. Tää meidän talo on rakennettu 1984. muutama remotti on tehty ja vuonna 2011 oikein tosi suuri ja laaja remontti ja me puhutaan yhä kuin se olisi elilen tapahtunut!!!
  Mulla pitää olla pljon tavaraa.mä kammoksun minimaalista. Rakstansemmosta tietylaist antiikkia,ei si

  VastaaPoista
 2. Kodikkaan näköistä. Tuttava on ostamassa rintamamiestaloa, on siitä kauan haaveillut. Siellä on öljylämmitys. Koska te uusitte teidän lämmitysjärjestelmän, ilmeisesti siis aivan suhteellisen hiljattain? Hän kertoi, että ilmeisesti öljypolttimen huoltotyöt tulee tehdä, mutta muuten ilmeisesti kaikki olisi kunnossa. Itse rakastan rintamamiestaloja, kelpaisi itsellenikin.
  https://www.suomenpoltintekniikka.fi/oljypoltinhuolto

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusimme lämmitysjärjestelmämme 2-3 vuotta sitten, tarkemmin en enää muista. Vaihdoimme tuolloin öljylämmityksen maalämpöön. Hyvin on toiminut ja tyytyväisiä olemme olleet, varsinkin nykyisillä öljyn hinnoilla.

   Poista
 3. Tuo vaaleanvihreä seinissä voi jakaa mielipiteitä ja täällä jakaudutaan siihen suuntaan, että todella rohkeaa valita jotain erilaista. Tärkeintähän se on, että se asujaa miellyttää. Enkä kyllä tuota keittiötä niin mahdottoman pieneksikään sanoisi. Meilläkin aiotaan antaa keittiölle uutta ilmettä, mutta tällä kertaa mennee pelkällä keittiön kaapistojen ovien vaihdolla. Mukavia makuhetkiä rintamamiestalon vihreässä keittiössä. https://www.ovien.fi/ovenvaihtoremontit/

  VastaaPoista
 4. Saneeraustyöt vanhaan kohteeseen ovat kyllä mielenkiintoista puuhaa ja vaativat viitseliäisyyttä ja aikaa. Nostan kyllä teille hattua, että olette remontoineet rintamamiestalonne kellarista kattoon, täytyy sanoa, että ihana tunnelma on teidän keittiössä. Kompaktitkin keittiöt voivat olla hyvinkin toimivia, kun ne on hyvin suunniteltu. Itse asustin lapsuudessani hyvin iäkkäässä talossa, jossa pieni keittiö lopulta siirrettiin remontin myötä toiseen paikkaan, kun kahdesta huoneistosta tehtiin yksi isompi huoneisto.

  VastaaPoista
 5. Saneeraustyöt vanhaan kohteeseen ovat kyllä mielenkiintoista puuhaa ja vaativat viitseliäisyyttä ja aikaa. Nostan kyllä teille hattua, että olette remontoineet rintamamiestalonne kellarista kattoon, täytyy sanoa, että ihana tunnelma on teidän keittiössä. Kompaktitkin keittiöt voivat olla hyvinkin toimivia, kun ne on hyvin suunniteltu. Itse asustin lapsuudessani hyvin iäkkäässä talossa, jossa pieni keittiö lopulta siirrettiin remontin myötä toiseen paikkaan, kun kahdesta huoneistosta tehtiin yksi isompi huoneisto.

  VastaaPoista

Kiva kun vierailit blogissani!