Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 15. syyskuuta 2021

KOUKUTTAVA SKETCHUP

Olen jäänyt koukkuun! Nimittäin 3D-piirtämiseen Sketchup-ohjelmalla. Tämän ohjelman haltuunotto oli todellakin vaivan väärti. Suunnittelutyötä, erityisesti irto- ja kiintokalustesuunnittelua, helpottaa huomattavasti, kun voi tarkastella suunnitteilla olevaa tilaa 3D-mallina.

Uuden keittiön hankkineet tai hankintaa harkitsevat ovat 3D-malleihin varmasti jo törmänneetkin. 3D-kuvaa tuottava ohjelma helpottaa keittiö- ja kylpyhuonesuunnittelun lisäksi myös esimerkiksi tapettien valintaa: seinälle voi hakea tapettiehdokkaan ja sitten tarkastella, kuinka se sointuu suunnittelun kohteena olevaan tilaan. Vinkkinä siis kaikille, jotka suunnittelevat kotinsa remontointia tai sisustamista: kokeilkaa tätä tai jotain muuta 3D-ohjelmaa keittiön lisäksi myös muiden tilojen suunnittelussa! Esimerkiksi Sketchupista on ladattavissa ilmaisversio, jolla pääsee hyvin alkuun. Jonkin verran ATK-taitoja ohjelman käyttö vaatii, mutta netistä löytyy paljon hyviä opetusvideoita ja vinkkejä, joiden avulla pulmatilanteista selviää eteenpäin. Isojen kokonaisuuksien pyörittäminen vaatii tietokoneelta paljon, ns. hyvä pelikone on suositeltu väline tämän ohjelman käyttämiseen, mikäli suunnittelee vaikkapa kokonaisen omakotitalon sisustamista. Yksittäisen huoneen suunnittelu voi onnistua vaatimattomammallakin läppärillä, varsinkin jos jättää shadows-efektin pois.

Tuttavallani on menossa omakotitalon rakennusprojekti. Talo rakennetaan talopaketista, Kastelli economy 100, hieman muunnellen (esim. keittiöön on tehty muutoksia). Taloon muuttavaan perheeseen kuuluu vanhempien lisäksi reilun vuoden ikäinen pienokainen, koira ja kissa. Olen antanut tuttavalleni konsulttiapua mm. valaistus-, sähkö- ja irtokalustesuunnittelussa. Pintojen värit ja materiaalit tuttavani oli jo alustavasti valinnut itse. Keskustelimme värivalinnoista ja naureskelimme sille, kuinka erilaisia ihmisten mieltymykset voivatkaan olla. Tuttavaani miellyttävä värimaailma on nimittäin kovin erilainen, kuin mitä itse suosin. Omien sanojensa mukaan hän on ”allerginen väreille”, joten tuleva koti tulee olemaan hyvin niukka värimaailmaltaan. Minä puolestani rakastan värejä ja mielelläni käytän niitä myös sisustamisessa.

Koska 3D-piirtäminen on niin kivaa, ehdotin tuttavalleni, että piirtäisin 3D-mallin hänen tulevasta kodistaan niillä väreillä, materiaaleilla ja olohuoneen kalusteilla, jotka hän oli valinnut. Sillä tavoin hänen olisi helpompi hahmottaa, miltä esim. jokin tietty seinä näyttää. Arvelin 3D-mallin helpottavan häntä myös hieman hankalasti kalustettavan olohuone-keittiö-yhdistelmän kalustamisessa.

Alkuviikosta sain piirrostyön loppuun ja laitan tänne nyt muutamia esimerkkejä piirroksistani. Värimaailma on siis tuttavani suunnittelemaa, lastenhuoneen pilvi-seinää lukuun ottamatta, johon valitsin pohjasävyksi Tikkurilan Graniitin. Pilvet on ajateltu lisättäväksi sisustustarroina. Lastenhuoneen irtokalusteiden paikat ovat minun käsialaani.

Alla olevissa kuvissa on esitetty luonnoksia olohuone-keittiöstä. Kaikki kalusteet tässä tilassa ovat tuttavani valitsemia, taulut ja kasvit ripottelin joukkoon lisärekvisiitaksi. Kalusteiden sijoittelu ollut aivan ongelmatonta, mutta haasteitahan pitää olla. Keittiöön on tulossa saareke, ja se vie tilaa ruokaryhmältä. Saarekkeen ääreen olisi ollut mahdollista sijoittaa pari tuolia, mutta koska olohuoneeseen haluttiin myös takka, ruokaryhmälle ei olisi jäänyt oikein tilaa. Tuttavani toivoma iso ruokailuryhmä (190 x 95 cm) päädyttiin tässä luonnoksessa sijoittamaan saarekkeen viereen siten, että pöydän ja saarekkeen väliin jää noin 60 cm, juuri sen verran tilaa, että tuoleille mahtuu istumaan. Näin jäi tilaa olohuoneen kalusteille, kuten divaanisohvalle. Ruokailuryhmä tulee aika lähelle tulisijaa, mutta kuten tuttavani itse totesi, tässä talossa kaikki on kompromissia.Seuraavissa kuvissa ovat nähtävillä aikuisten makuuhuone ja lastenhuone. Näiden tilojen kalustamisessa ei tule olemaan ongelmaa, jos kalusteiden määrän pitää kohtuullisena. Lapselle mitoitetut kalusteet näyttävät huvittavan pieniltä, varsinkin lastenhuoneen liukuovikaapistoon verrattuna… 😉 Tein luonnokset kaikista kodin tiloista, alla vielä pohjakuva koko talosta. Kuvia eri kuvakulmista kertyi niin paljon, että en laita niitä tänne nyt tämän enempää. Nämä muutamat olkoon esimerkkinä siitä, mitä Sketchupilla voi tehdä ja kuinka sillä voidaan havainnollistaa asioita.Olen niin innostunut tästä ohjelmasta, että voisin piirrellä näitä luonnoksia vaikka aamusta iltaan. Innolla odotankin jo seuraavaa suunnittelu- ja/tai piirrosprojektia! 

1 kommentti:

  1. Vaikuttaa mielenkiitoiselta ja varmasti hyödyllinen taito remonttia tehdessä tai uutta suunnitellessa. Meille tehtiin keittiöremontin yhteydessä samantyylisiä kuvia ja niistä oli paljon hempompi hahmottaa lopputulosta,kuin pelkistä kynäpiirustuksista.

    VastaaPoista

Kiva kun vierailit blogissani!