Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 26. heinäkuuta 2021

MILLAINEN SISUSTAJA SINÄ OLET?

Sisustustyylejä on moneen lähtöön ja mielipiteitä siitä, mikä on tyylikästä ja kaunista, vielä enemmän. Millainen sisustaja sinä olet? Vannotko skandinaavisen, vaalean sisustuksen nimiin vai sisustatko kotisi värikkäästi, vaikkapa kirpputorilta hankituin esinein? Suositko kierrätystä vai haluatko kaiken olevan uutta? Mikä sinua esimerkiksi alla olevista kuvista eniten miellyttää? Vai miellyttääkö mikään? (kuvat: Pixabay)
Erilaisia sisustustyylejä on esitelty kattavasti täällä. Jos oma tyyli on vielä hakusassa, voi sitä halutessaan kartoittaa esimerkiksi leikkaamalla lehdistä kuvia, joissa on omaa silmää miellyttäviä elementtejä ja värejä sisustukseen liittyen. Tai, vaihtoehtoisesti voi selailla internetin ihmeellistä maailmaa, ja tallentaa sieltä kuvia vaikka kuvakollaasiksi. Näin voi pikkuhiljaa muodostua käsitys siitä, mikä oma tyyli voisi olla, mitkä ovat omat suosikkivärit jne. Lopputulos voi joskus ylläättäkin! 

Omia suosikkejani alussa mainitsemassani artikkelissa esitellyistä tyyleistä ovat mm. teollinen (loft), elektinen (erilaisia tyylejä sekoittava), rustiikki ja vintage. Kun tarkastelen omaa kotiani, on vaikeaa määritellä, mitä tyylilajia se edustaa, joten elektinen lienee se eniten omaa tyyliäni kuvaava sana. Asioiden sijoittaminen johonkin tarkasti määriteltyyn lokeroon on toisinaan vaikeaa, eikä sisustamisessa välttämättä edes tarpeellista. Sisustusmaku voi vuosien kuluessa muuttua ja ainakin omassa kodissani näkyy vielä toistaiseksi makumieltymyksiä eri tyylikausilta. Tällä hetkellä silmääni miellyttävät mm. tiilipinnat, tumma puu ja tammi, takorautaesineet ja kaikenlainen "rouheus". Hämyinen tunnelma viehättää enemmän kuin valoisa. Vastakohtana rouheudelle pidän paksuista matoista, pitsiliinoista, viherkasveista ja erilaisista koriste-esineistä ja tauluista, joita on toisinaan esillä vähän liikaakin. Siivouksen helpottamiseksi yritän pitää esillä olevan tavaramäärän kohtuullisena, mutta aina se ei onnistu. 

Eräällä taidekurssilla opettaja totesi maalaustyötäni katsoessaan, että "sinun sisälläsi asuu pieni naivisti". Tämä näkyy varmasti kaikessa, mitä teen. Pidän väreistä, jopa hyvin voimakkaista väreistä. Suosikkejani ovat vihreä, sininen/turkoosi, musta, pienissä määrin harmaakin, sekä erilaiset keltaiset, oranssit ja murretut ruskeat. Kontrastia pitää olla, siksi myös valkoinen on minulle valkoinen on minulle tärkeä väri, sillä se toimii hyvin vahvojen värien raikastajana. Mutta vaikka valkoisesta pidänkin, en voisi kuvitella asuvani asunnossa, jossa kaikki on valkoista tai hyvin vaaleaa. Voin ihailla toisten kodeissa vaaleaa sisustusta, mutta kovin vaalean sisustuksen keskellä tunnen itse olevani liian värikäs ympäristöön verrattuna. Värikkäässä ympäristössä sen sijaan koen olevani "turvassa", maastoutuvani mukavasti värien keskelle huomaamattomaksi osaksi sisustusta. Sisustaminen on myös psykologinen juttu! 

Sisustamisessa käytännöllisyys, esimerkiksi helppo siivottavuus, on minulle tärkeää. Kunnostan vanhaa, kierrätän, teen itse paljon. Arvostan vanhoja esineitä ja käsityötä. Antiikin, desing-esineiden tai merkkituotteiden keräily tai hankinta eivät ole minulle ensiarvoisen tärkeitä. Tuotteiden hinta-laatu-suhteen on oltava kohdallaan, pelkästä merkistä tai siitä, että tuote on jonkun tietyn henkilön suunnittelema, en maksa. Voin ostaa kalliimmankin tuottee, jos se miellyttää minua ja on selkeästi tarkoitukseeni sopivampi kuin edullisempi tuote, mutta pelkän merkin vuoksi en tuotetta hanki. 

Jos minulla olisi suuri talo, jossa olisi useita huoneita, sisustaisin sinne erivärisiä ja -tyylisiä tiloja. Voisin laittaa sinisen kamarin, vihreän, punaisen... Joku tila voisi olla rustiikki, toinen maalaisromanttinen. Olisi mukavaa leikitellä väreillä ja erilaisilla tyyleillä. Toivoisin pääseväni toteuttamaan erilaisia sisustuksia, en vain sellaisia, joita omaan kotiini haluan. Haastavina ja mielenkiintoisina kohteina näen erityisesti vanhat rakennukset/huoneistot ja pienet tilat, joiden toimivuutta halutaan lisätä. Myös lastenhuoneita olisi hauska sisustaa ja päästää naivismi ja mielikuvitus valloilleen! Suunnittelijana haluaisin toimia oppaan tavoin, auttaa asiakasta löytämään tien siihen "ikiomaan juttuun", jolla kodista tulee juuri asiakkaan näköinen ja oloinen. Mikä sinulle on sisustamisessa tärkeää ja millaista apua sinä toivoisit sisustussuunnittelijalta saavasi, jos sellaisen puoleen kääntyisit?

  

 


2 kommenttia:

 1. Kiitos kommenteista blogissani:)

  Täällä on paljon mielenkiitoista asiaa pohdittavaksi:) Samantyyppistä ajatusmaailmaa sisustuksesta pyörii päässäni mitä kirjoitat edellä, siis yhtä ehdotonta ei ole. Kuvista keskimmäinen on ehkä kuitenkin mieleisin.
  Meillä on kodissa nytkin aika selkeät värit mutta ehkä tuossa väriasiassa tarvitsisin eniten sisustussuunnittelijan apua;)

  VastaaPoista
 2. Noista kolmesta kuvasta valitsisin selkeästi tuon ylimmän. Koska olen merkeistä ja rahankäytöstä samoilla linjoilla kanssasi, on meillä ollut kaikenlaista sekameteliä vuosikymmenten varrella. Sininen oli aiemmin hallitseva väri olohuoneessa ja tammiväritys keittiössä. Kun remontteihin tuli mahdollisuus, halusimme vaaleampaa, jotain mihin voi halutessaan yhdistellä värejä. Rakastan meidän punaista sohvaa olohuoneessa ;) Keittiön valko-harmauteen valitsimme hassun lintutapetin ja tuolit on päälystetty kissakankailla. En tiedä yhtään, miten ne sopivat kenenkin silmään, mutta se on pääasia, että ne ovat mieleiset ja omatekemisen jälki näkyy yksityiskohdissa.
  Olen yrittänyt koko ajan vähentää tavaramäärää kotona, ehkä huonoin tulosin... Siivous on kuitenkin helpompaa, kun lattiataso on selkeämpi. En ole vieläkään laittanut olohuoneeseen mattoa muutaman vuoden takaisen remontin jälkeen, kun tykkään tuosta harmaasta laminaattipinnasta niin kovin.
  Keittiön suunnittelussa valitsimme sen firman, jonka suunnittelija osasi parhaiten tehdä erilaisen keittiön aiempaan verrattuna. 4/5 heistä pitäytyi aivan samassa kaavassa, vaikka toiveemme oli erilaisuus. Itse emme olisi osanneet ratkaista lopputulosta näin :)

  VastaaPoista

Kiva kun vierailit blogissani!