Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 8. kesäkuuta 2021

PIENEN HIRSIMÖKIN REMONTOINTI JA SISUSTAMINEN, OSA I

Tänä kesänä Maestrolla ja minulla on remonttikohteena perheemme v. 1969 hirsinen kesämökki. Tässä artikkelisarjassa kerron remontin edistymisestä ja peruskorjattujen tilojen sisustamisesta. Tilamuutosten suunnittelu ja sisustussuunnitelma ovat minun käsialaani, toteutuksesta vastaa Maestro, joka ei ole rakennusalan ammattilainen sen enempää kuin minäkään, muuten vain käsistään kätevä mies.

Kerron aluksi hieman taustatietoja mökistämme. Mökki on rakennettu aikoinaan suoraan luonnonkivien päälle ja soveltuu vain kesäkäyttöön. Neliöitä mökissä on vain 29 m2, näihin neliöihin sisältyvät tupa, keittokomero, pukuhuone, sauna ja kuisti. Mökki kaipaa perusteellista remonttia sekä ulko- että sisätiloiltaan. 2000-luvulla aiemmin sähköttömään mökkiin on asennettu aurinkosähkö, joka mahdollistaa mm. jääkaapin ja television käytön. Muita nykyajan mukavuuksia mökissä ei sitten olekaan: ruoanlaitto on tähän saakka tapahtunut keittokomeroon sijoitetulla kaasuliedellä sekä ulkona grillaamalla, myös astioiden pesu on suoritettu ulkona kesäkeittiössä. Juoksevaa vettäkään ei ole, juomavesi on tuotu mökille kanistereissa ja pesuvedet kannettu järvestä. Harmaiden vesien käsittely on toteutettu viranomaisvaatimukset täyttävällä tavalla.

Saunamökin lisäksi tontilla on 1990-luvulla rakennettu aitta, pieni varasto/liiteri sekä v. 2015 rakennettu kompostikäymälä, joka on sisätiloiltaan vielä kesken. WC on tarkoitus rakentaa loppuun viimeistään ensi kesänä, aitta ei toistaiseksi remonttia kaipaa.

Kyseessä on kokonaisuudessaan hyvin vaatimaton kesäpaikka, joka on kuitenkin palvellut sukuani ja perhettäni hyvin yli viidenkymmenen vuoden ajan.

Vuosien varrella mökkiin on uusittu mm. huopakatto ja saunan lattia, sekä tehty joitakin maalauksia, mutta näistäkin korjaustoimenpiteistä on jo muutama vuosikymmen aikaa. Tällä hetkellä mökkimme on siis täydellisen peruskorjauksen tarpeessa. Remontoimme nyt aluksi mökin saunan ja pukuhuoneen ja katsomme sen jälkeen, mitä muuta ehdimme ja jaksamme tänä kesänä tehdä – aikaa on jäätävä myös lomailuun ja lepäämiseen!


Saunassa suurimmat ongelmat ovat olleet kiukaan suuri koko ja sijoittelu ja tästä johtuva ahtaus sekä turvattomat, notkuvat lauteet ja suojakaiteiden puute. Saunaremontin tavoitteena on saada saunasta turvallinen ja aiempaa tilavampi sekä raikastaa pintoja sekä saunassa että pukuhuoneessa. Värimaailmaa suunnitellessani hain pukuhuoneeseen raikasta ja viileää tunnelmaa ja päädyin sinivalkoiseen väritykseen irtaimistossa ja tekstiileissä. Saunan osalta pyritään säilyttämään alkuperäinen tunnelma.

Aloitimme remontin toukokuussa tyhjentämällä remontoitavat tilat. Pukuhuoneeseen oli kertynyt kaikenlaista sälää, josta osa päätyi jäteastiaan. Vaikka pukuhuone on pieni, se näytti yllättävänkin tilavalta sen jälkeen, kun kaikki ylimääräinen irtaimisto oli poistettu! 

Saunasta poistettiin kiuas piippuineen ja lauteet sekä purettiin katto. Lattiasta kiukaan alta löytyi hieman lahoa ja piipun juuresta sekä väli- että vesikatosta löytyi myös pienehkö kosteusvaurio. Koska katot ja lattia oli joka tapauksessa tarkoitus uusia, eivät kosteus- ja lahovauriot tuo mainittavaa lisätyötä. Mutta haikeudella luovumme vanhasta kiukaasta! Hyvin se palveli, isän ammattikoululla teettämä kiuas, yli viisikymmentä vuotta… Vanhan kiukaan tilalle tuleva uusi kiuas on kuitenkin huomattavasti pienempi kuin vanha ja tämä tuo mukavasti lisätilaa ja myös turvallisuutta alle 4 m2:n saunaan.

Saunan vanhat hirsiseinät pestiin ja hirsistä vuolaana valunut pihka poistettiin raappaamalla ja hiomalla. Myös pukuhuoneen seinistä ja katosta poistettiin pihkapisarat ja pintojen hionta on aloitettu. Pihkaa olikin runsaasti ja sen poistaminen seinistä on suoraan sanottuna ollut melko työlästä. 

Saunan ja pukuhuoneen remontti edistynee tässä kesän mittaan. Saammeko juhannukseksi valmista, jää nähtäväksi! Liian tiukkaa aikataulua emme ole halunneet remontille ottaa, jotta aikaa jäisi myös lomailuun ja kesästä nauttimiseen.

Tästä jatketaan, tavataan taas!

2 kommenttia:

  1. Hei, kiva, kun kävit blogissani kommentoimassa ja sitä kautta löysin tämän sinun blogin. On kiinnostavaa katsella, miten remonttinne edistyy. Oma mökkimme on liki puolet pienempi kesämaja Helsingin kaupungin saaressa. Eikä suurempaa saa rakentaakaan. Olen nuorena kouluttautunut rakennuspiirtäjäksi. Vaikka en niitä hommia ole juuri sen jälkeen tehnytkään, olen aina ollut kovin kiinnostunut taloista, rakennuksista ja sisustuksista.

    VastaaPoista
  2. Mukava lukea näitä juttuja. Asiantuntevasti kirjoitettu. Kuvat auttavat hahmottamaan mistä on kysymys.

    VastaaPoista

Kiva kun vierailit blogissani!