Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 6. syyskuuta 2021

PIENEN HIRSIMÖKIN REMONTOINTI JA SISUSTAMINEN, OSA VII: ikkunat ja katto

Elokuu oli ikävän sateinen ja mökkimme kattoremontti eteni hitaasti. Kattopellit saimme sovitussa aikataulussa, samoin uudet ikkunat, mutta sää jarrutti töiden etenemistä. Auringon alkaessa taas paistaa sadepäivien jälkeen laitoimmekin rempassa niin sanotusti isomman vaihteen silmään ja viikon verran paiskimme töitä mökillä oikein urakalla. Työn täyteiset päivät venyivät usein jopa 14 tunnin mittaisiksi, sillä teimme mökillä hommia normaalin päivätyömme jälkeen pimeän tuloon saakka.

Se tuotti tulosta. Mökin uusi peltikatto on nyt muutamaa reunalistaa vaille valmis ja uudet ikkunatkin saimme viime viikolla asennettua. Ikkuna- ja ovilistat sisälle ovat vielä asentamatta ja asennustyö jäänee ensi kesään, kuten mökin ulkomaalauskin. Mutta isoimmat rempat on nyt siis tehty!

Ikkunoiden uusimisessa jännitin eniten ruokapöydän viereen tulevan ikkunan isontamista. Olin piirtänyt muutoksesta 3D-kuvan ja kuvassa isompi ikkuna näytti oikein hyvältä, mutta kovasti jännitti, miltä lopputulos tulee oikeasti näyttämään. 

Turhaan oli huolissani! Uusi ikkuna näyttää nimittäin erittäin hyvältä ja antoi tuvalle aivan uudenlaisen ilmeen. Tupa on nyt myös valoisampi kuin aiemmin. Ja nuo sälekaihtimet! Moisesta ylellisyydestä en uskaltanut vielä viime kesänä edes haaveilla.Alla vielä muutama kuva ikkuna-aukon tekovaiheista. Maestro suurensi ikkuna-aukon käsisirkkeliä ja puukkosahaa käyttäen. Pölyä ja roskaa tuli jonkin verran, mutta vähemmän kuin olin odottanut. Uudesta ikkunasta avautuu nyt kivasti näkymä mökkitontin tien puoleiselle osalle, johon aiemmin ei näkymää ollut. Tällä hetkellä tuo näkymä tosin ei ole kaunein mahdollinen, mutta näkymät kaunistuvat, kunhan pääsemme eroon remontin aikana kertyneestä remonttijätteestä.

Katon remontointi oli ehdottomasti mökkiprojektin raskain vaihe. Maestro joutui hoitamaan remontin lähes yksin, minä toimin lähinnä puutavaran kantajana ja ympäristön puhtaana pitäjänä. Kattohommiin ei meikäläisestä ollut, pää ei kestänyt kunnolla edes tikkaille nousua. Hetki siinä jo mietittiinkin, että kuinka saamme painavat kattopellit katolle ilman lisätyövoimaa, mutta Maestro keksi tähänkin ongelmaan ratkaisun ja väsäsi telineen (alla kuvassa), jonka avulla pellit saatiin suhteellisen vähällä vaivalle nousemaan katolle. Katosta tuli kaunis. Valitsimme katteeksi vaaleanharmaan, tiilikuvioisen pellin ja mielestäni valinta oli onnistunut. Vaikka mökin maalipinta kaipaa edelleen kipeästi kohennusta, on mökin yleisilme jo nyt huomattavasti ryhdikkäämpi kuin aiemmin!

Alla olevassa kuvassa on menossa harjapellin asennus. Kuvassa näkyvä ikkuna on vielä vanhaa mallistoa.

Syksy saa nyt meidän puolestamme tulla, sillä muutamaa remonttiin liittyvää pikkuhommaa ja perussyystöitä lukuun ottamatta mökki on valmis vastaanottamaan talven. Jos lämpöä riittää, mökille pääsee nyt rentoutumaan ja nauttimaan jatkuvan huhkimisen sijaan. Tytär jo kyselikin mahdollisuutta yöpyä mökillä vielä tämän syksyn aikana, eikä sille ole esteitä.

Ensi kesänä remppahommat jatkuvat listoituksen ja ulkomaalauksen parissa. Tavoitteena on myös rakentaa uuden huussin sisätilat loppuun. Myös mökin sisustaminen kaipaa viimeistelyä, mm. osa verhotangoista on edelleen asentamatta. Tänä syksynä emme ota enää stressiä näistä. Laitamme, mitä ehdimme, muu jääköön seuraavalle vuodelle.

Olihan tämä melkoinen rutistus. Aloitimme toukokuussa, syyskuussa nyt lopettelemme hommaa tältä vuodelta. Löysin itsestäni aivan uusia ulottuvuuksia tämän projektin aikana. Fyysisellä jaksamisella on rajansa, mutta monta asiaa oppii, kun vaan ryhtyy tekemään. Tämän urakan jälkeen huussin laitto sujuu kuin tyhjää vain!1 kommentti:

  1. Hienoa, että katto saatiin valmiiksi. Pikku hiljaa se siitä. Meilläkin varmasti kattoremontti edessä mökille. Muitakin pieniä muutostöitä varmasti tehdään, sisustusta myöten. Tällä hetkellä kunto on sellainen, ettei mökillä viihdy kovin kauaa kerralla. Kiva siis saada se vihdoin kuntoon.

    VastaaPoista

Kiva kun vierailit blogissani!