Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 18. kesäkuuta 2023

VINKKEJÄ TAPETOINTIIN

Tein tällä viikolla elämäni ensimmäisen remonttikeikan. Kyseessä oli rivitalokaksion makuuhuoneen tapetointi. Ajattelin nyt tässä sitten yhtä kokemusta rikkaampana jakaa muutaman tapetointivinkin muillekin, jotka päätyvät tapetoimaan joko omaa tai jonkun muun huushollia. 

Makuuhuoneessa oli ilmeisesti 2000-luvun alkupuolella asennettu pystyraidallinen, vaalea/sinertävä tapetti. Tämän tapetin tilalle laitettiin tapetti Sandberg Gabriel, jossa on beigellä pohjalla vaalea salmiakkiruutu-kuvio.

 




Ja tässä sitten vinkkejä!

1) Ennen tapetoinnin aloittamista huone kannattaa tyhjentää, jos mahdollista. Liisteri / tapettiliima nimittäin roiskuu herkästi ja saattaa sotkea esim. tekstiilejä. Muutenkin on mukavampi työskennellä, jos tilaa on riittävästi. Ykköset yllä ei kannata työhön ryhtyä, rikkinäiset pieruverkkarit ovat järkevämpi asuste tähän(kin) hommaan.

2) Ennen tapetointia kannattaa poistaa pistorasioiden kannet sekä valokytkimet, katkaise virta sähkötaulusta ennen kuin alat tehdä tätä! Lattialistat voi myös poistaa, mutta tämä ei ole pakollista. Listojen löysytys voi riittää. Pääasia on, että uuden tapetin alareunan saa siististi listan alle piiloon. Kun seinä on tapetoitu, listan voi kopauttaa takaisin paikalleen naputtelemalla sitä kevyesti vasaralla.

3) Vanhat tapetit lähtevät useimmiten irti kostuttamalla ne vedellä. Kostuttaminen kannattaa aloittaa ylhäältä, koska vesi valuu alaspäin. Lattia kannattaa suojata, ettei se kastu turhaan. Tapetti irtoaa helposti kahdessa eri osassa: ensin päällimmäinen kuviokerros, sen jälkeen vaalea pohjakerros. Jos tapetti on kunnolla vettynyt, molemmat kerrokset irtoavat yhdessä, mikä nopeuttaa tapetin poistoa.

4) Kun vanhat tapetit on poistettu, kannattaa pahimmat lommot ja ruuvien reiät kitata. Kitin pitää kuivua kunnolla, ennen kuin sitä voi hioa. Mitä tasaisempi tapetoitava pinta on, sitä siistimpi on tapetoitu pinta. Pohjatöihin kannattaa suhtautua vakavasti! Osa betoniseinien oikaisuun käytetyistä tasoitteista pehmenee, kun vanhaa tapettia kostutetaan. Pehmeään tasoitteeseen tulee helposti lommoja ja viiruja. Nämä kaikki kannattaa kitata ennen uuden tapetin laittoa, jotta pinnasta tulee tasainen.


5) Tapetointi kannattaa tehdä valon suuntaisesti. Tässä kohteessa tapetoin aluksi peräseinän ja ensimmäisen vuodan asensin ikkunanseinän viereen (kuva yläpuolella).

6) Vaikka nykytapetit voi asentaa suoraan rullasta liisteröityyn seinään, suosittelen tapetointipöydän käyttämistä, erityisesti silloin, jos vuotaa on muotoiltava. Makuuhuone-kohteessa muotoiluja oli tehtävä mm. verholaudan ja oviaukon kohdalla sekä liukuovikomeron kiskojen vuoksi. On helpompaa leikata muotoilut tapetointipöydällä mittojen mukaan ja sen jälkeen tarkistaa, että muotoilut on tullut tehtyä oikein, kun tapetista on leikattu sopivan mittainen vuota, esim. tässä kohteessa 265 cm. Viimeiset hienosäädöt leikkauksiin voi tehdä sitten, kun tapetti on seinässä.

7) Mikäli tapetoit hellesäällä, laita liisteriä/liimaa runsaasti! Kuivuminen on kuumalla säällä nopeampaa. Myös tapetoija itse kuivuu kuumassa, joten taukoja on syytä pitää ja nesteytyksestä huolehtia - enkä tarkoita nesteytyksellä oluen juontia, vaan holittomia juomia. Väsyneenä ja kuivuneena ei homma luista.

8) Tapetin on kiinnityttävä seinään kunnolla, tapetointilasta on tässä kätevä työkalu. Lastalla saa vedettyä tapetin alta pois niin ilmakuplat kuin ylimääräisen liisterinkin. Kun vuota on siististi paikoillaan, liisterin jämät kannattaa pyyhkiä pois saman tien, ettei tapettiin jää tahroja.

Tässä minun vinkkini. Lisäksi voisin todeta, että tapetointi ei ole hätäisen hommaa, siihen kannattaa keskittyä ja tehdä työtä ajatuksen kanssa. Muuten tulee helposti sutta ja sekundaa. Omassa projektissani sain aikaa kulumaan noin kahden työpäivän verran, tapetoitavaa oli noin 18 neliötä. Mitä enemmän tapetoi, sitä nopeammaksi toki kehittyy. 

Loppuun vielä pari kuvaa raikastuneesta makuuhuoneesta!




2 kommenttia:

  1. Itse en ole tapetoinut, mutta vierestä seuranneena olen ymmärtänyt, että vaaditaan aika pitkää vieteriä ;)

    VastaaPoista
  2. :) Näin se kyllä on! Varsinkin kohdistettavat tapetit voivat tuottaa päänvaivaa.

    VastaaPoista

Kiva kun vierailit blogissani!