Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 15. elokuuta 2022

MÖKKIKEITTIÖ

Laitan nyt viimeinkin tänne valokuvia ja tarinaa mökkimme uudesta keittiöstä! 

Pienen mökkimme tilathan jakautuvat tuvassa keittiöön, oleskelutilaan ja eteiseen. Sen lisäksi on makuusoppi ja sauna pukuhuoneineen. Tässä postauksessa esittelen keittiönurkkauksen.


Mökkikeittiö oli alun perin nykyisen makuusopen paikalla (kts. alla oleva kuva), ahdas ja pimeä. Vanhan keittiön kalusteet 90-luvulta olivat epäkäytännölliset ja kuluneet, aurinkosähköllä toimivaa jääkaappia lukuun ottamatta. Vanha kaasuliesi ei enää vastannut tämän päivän vaatimuksia. Kaatoallasta ei ollut, mikä hankaloitti ruoan valmistusta: ei ole kovin näppärää kipittää kuuman perunakattilan kanssa ulos heittämään keitinvettä pusikkoon... Riski kaataa kiehuva vesi kintuille oli aika suuri! 

Tuvankin puolella oli ongelmia, sillä vaikka tuvassa oleva vanha pirtinpöytä penkkeineen oli tukeva, se oli pieneen tilaan aivan liian iso. Parisänky ja pöytä haukkasivat pienen tuvan pinta-alasta lähes 3/4, oleskelutilaa ei ollut. Kalusteet ja pinnat olivat nuhruiset. Isolle muutokselle oli siis tilausta! Keittiön osalta hankintalistalle laitettiin uudet kaapit, tasot, liesi ja ruokailuryhmä.


Uudet, valkoiset keittiönkaapit ostimme Ikeasta, tasot paikallisesta rautakaupasta. Tasot käsiteltiin puuöljyllä. Uusi kaasuliesi, jossa on uuni sekä sähköllä toimiva sytytys, on italialainen ja toiminut hyvin, uunia tosin emme ole vielä kokeilleet. Ei enää turaamista tulitikkujen tai sytyttimen kanssa, jos haluaa saada lieden tulille! Ruokailuryhmän ostimme Stemmasta ja uuden kattovalaisimen paikka mitoitettiin ruokailuryhmän päälle - aiemmin tuvassa oli vain yksi kattovalaisin.  Uusiksi menivät myös matot ja pikkuikkunoiden verhot ym. tekstiilejä. Tupaan sopivat matot löytyivät edullisesti MattoKympistä, kappaverhot, pöytäliinat ja patalaput ompelin itse.

Jotta vanhan mökin tunnelma ei tyystin katoaisi, mökille jätettiin myös vanhoja tavaroita, mm. suurin osa astioista. Lieden yläpuolella oleva maustehylly pelastettiin vanhasta keittiöstä. Hyllyllä on tavaroita, jotka ovat olleet mökillä niin kauan kuin muistan, esim. vanhat Pauligin kahvipurkit. Kirsikanvärinen vitriinikaappi on joskus muinoin ollut meillä kotona ja päätynyt mökille jo vuosia sitten. Kaapin päälle olen kerustellut vanhoja tavaroita, siellä on myös vanhempieni hääkuva muistuttamassa siitä, ketkä mökin ovat rakentaneet. Keltainen naulakko lieden vierellä on vanha, samoin ruokapöydällä oleva öljylamppu ja seinällä oleva ristipistotyö; sen on tarinan mukaan ommellut äitini enon vaimo, joka kuoli synnytykseen. Kello on kirppislöytö.

Ruokailuryhmälle löysin sisustussuunnitelmaa tehdessäni sopivan tilan tienpuoleisen ikkunan alta. Ikkuna oli aiemmin pienempi, remontissa sitä isonnettiin. Näin saatiin lisää valoa tupaan sekä näkymä ulos. Kaikki ikkunat uusittiin, nyt ikkunoissa on sälekaihtimet ja tuuletusikkunoissa hyönteisverkot - pientä luksusta mökkioloissa!



Makuusopesta avautuu viehättävä näkymä uuteen keittiönurkkaukseen, varsinkin auringonlaskun aikaan.



Mitä tällä uudistuksella saavutettiin?

- keittiö on siisti ja säilytystilaa on riittävästi 

- lieden viereen sijoitettu pieni kaatoallas lisää turvallisuutta ja mukavuutta ruoanlaitossa; vedet päätyvät pusikon sijaan lain kirjaimen täyttävään viemärijärjestelmään

- uusi kaasuliesi on näppärä ja mahdollistaa aiempaa monipuolisemman ruoanlaiton

- keittiö/tupa ei ole enää ahdas eikä pimeä, kun tilaan valittiin oikeankokoiset kalusteet; tilantuntua saatiin myös maalaamalla katto ja lattia vaaleiksi. Tilaa jäi myös oleskeluun.

- hyönteisverkot ja sälekaihtimet ikkunoissa lisäävät mökin käyttömukavuutta.

Muutostyö oli iso prosessi, suunnittelusta lähtien. Mutta olen enemmän kuin tyytyväinen, että tämä työ tuli tehtyä! Olemme saaneet myös mökillä vierailuilla käyneiltä sukulaisilta ja ystäviltä paljon positiivista palautetta. Kaikki ovat hämmästelleet, kuinka tilava ja valoista pienestä tuvasta tulikaan. Ei siis mennyt sisustussuunnittelukoulutuksen opinnäytetyö aivan hukkaan...

Meidän pikkuinen mökki. Meidän oma kesäparatiisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun vierailit blogissani!