Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 3. helmikuuta 2022

VUODENAIKOJEN VÄRIT, OSA III: talvi

Suomi on maa, jossa talvet ovat pitkiä ja pimeitä. Lumen ja pakkasen määrä vaihtelee, mutta pimeys, sen määrä on vakio vuodesta toiseen. Lähes joka syksy päivien lyhentyessä kaamosväsymys ja -masennus iskevät kyntensä minuun, joka rakastan kesää, aurinkoa, valoa, lämpöä - ja kesän huikean runsasta värimaailmaa.

Skandinaaviset värit ovat suomalaisten suosiossa. Monessa kodissa suositaan valkoista, mustaa ja harmaan eri sävyjä ja vaaleaa puuta. Eikä siinä mitään - tärkeintä on, että jokainen viihtyy kodissaan. Minä kaipaan kuitenkin ympärilleni voimakkaampia värejä ja tummaa puuta voidakseni hyvin. Siksi voin jälleen kerran todeta, että skandinaavinen sisustus ei ole minun juttuni. Voin kyllä sisustaa toiselle kodin skandinaaviseen tyyliin, mutta omaa kotiani en.

Talvisia kuvia on tullut otettua vähän, koska päivätyöni takia en pääse ulos valoisaan aikaan kuvaamaan kuin viikonloppuisin, eikä sää aina silloin suosi kuvaamista. Muutamia otoksia sain ja niistä on alla kollaasi sekä pienissä ympyröissä kooste kuvien väreistä: talven väreistä, siten, kuin minä ne olen kuvieni kautta nähnyt.


Oikea pallukkajono kuvaa mielestäni niitä paljon puhuttuja skandinaavisia värejä. Näitä värejä kutsutaan usein myös maanläheisiksi tai luonnonläheisiksi väreiksi. Puhdas valkoinen tuosta värijonosta puuttuu, sen kuuluisi ehdottomasti olla mukana. Puhdas, valkoinen hanki -voiko sen skandinaavisempaa ollakaan?

Vasen pallukkajono tuo esille sen, että talvessa on myös paljon sinisiä vivahteita. Kaikille lienee tuttu termi "sininen hetki". Sininen on yksi lempivärejäni ja tiedän monen muunkin suomalaisen sitä suosivan. Sinisen kaveriksi kaipaan kuitenkin myös muuta ja kotonani onkin paljon esimerkiksi vihreää. Myös tummaa puuta on paljon.

Olen joskus kokeillut vaaleaa sisustusta enkä voi sille mitään, että omassa kodissani se näyttää aneemiselta ja hailakalta. Voin ihailla toisten vaaleita, skandinaavisia koteja ja pitää niitä tyylikkäinä, mutta jos tuon saman tyylin oman kattoni alle, se ei toimi. Näin me ihmiset olemme erilaisia ja tarvitsemme ympärillemme erilaista värimaailmaa, kukin oman persoonamme mukaan.

Miten on sinun laitasi, ovatko nämä talven värit / skandinaaviset värit juuri se sinun juttusi? Mitkä ovat sinun lempivärisi sisustuksessa?

 

1 kommentti:

Kiva kun vierailit blogissani!